För drygt ett år sedan lanserade vi vår nya e-papperslösning. I fokus stod bästa möjliga läsupplevelse för våra kunders läsare. Inte en massa fina funktioner, utan fokus på en riktigt bra läsupplevelse. Många tidningar lägger stora resurser på att förklara skeenden för sina läsare. Kartor, grafik, tidslinjer och andra förklarande grafiska element av hög kvalitet skapas och är ofta avgörande för att ta kunna del av innehållet i tidningen.

Därför är det viktigt att e-tidningen återspeglar detta, att det grafiska materialet är tydligt och skarpt och inte suddigt eller pixlat. Inte minst i ett inzoomat läge, som många läsare använder för att kunna läsa tidningen.

Vi valde att bygga en lösning där vi inte tvingas konvertera eller förändra tidningens PDF-sidor till något annat format. På så sätt bibehålls alla PDF:ens fördelar samtidigt som vi inte introducerar några nya begränsningar eller risker för utvisningsdefekter. E-tidningen ser ut så som du som publicist och dina läsare förväntar er.

PDF används som leveransformat för tryck av papperstidningen. En PDF kan visas i alla zoomgrader, både text och grafik blir tydlig och skarp även när sidan är inzoomad. Typsnitten är inbakade i filen och bilder blir så bra som man väljer att spara dem i PDF-filen.Dessutom är formatet bra komprimerat, vilket ger relativt små filer. En komplett tabloidsida ligger ofta på under 1 MB om man tillåter hög kompression på bilderna. Text och grafik blir alltid skarp eftersom de är vektorbaserade.

Utmaningen har varit att hantera PDF-sidor i mobila enheter. Speciellt i Androidenheter är snabb, högupplöst visning av PDF-sidor en riktigt utmaning. Sedan vår första release av e-papper för Android har vi arbetat intensivt för att kunna leverera en ännu bättre läsupplevelse. Vi har ägnat mycket tid, kraft och idéer åt att optimera, förfina och slipa på algoritmerna kring renderingen av sidorna. Vägen fram har varit långt från friktionsfri, men vi antog utmaningen och har varit tillräckligt uthålliga för att nu stolt kunna presentera nästa generation e-papper för Android.

Resultatet är en riktigt skarp, snabb och mjuk läsupplevelse på både läsplattor och mobiler. Upplevelsen är allra bäst på en modern enhet, men vi har lagt mycket utvecklingstid på att optimera även för äldre enheter. Sidorna visas helt anpassade för skärmen på läsarens enhet. Det ger en exakt skarp bild på både text, grafik och bilder. Bläddringen är mjuk och fin, nästa sida är klar att visas direkt, utan väntetid. Vi håller minnesanvändningen så låg som möjligt, vilket är speciellt viktigt för lite äldre enheter med begränsad CPU och RAM.

Använder du appen i helskärmsläge får du en fantastiskt stor sida där vi utnyttjar hela läsplattans yta maximalt, inklusive Android mjukvaruknappar. Vi har också jobbat för att ge användaren ett bättre läsflöde. Läsaren lockas nu att läsa vidare mellan tidningens olika delar utan några som helst extra klick.PDF-filerna du levererar till oss för att bygga e-tidningen får gärna vara i valfri, modern version. Andra e-tidningslösningar kräver ofta filer i den föråldrade PDF 1.3-versionen. Den är över 15 år gammal och saknar stöd för mycket av det du kan göra i en modern InDesign-miljö. Detta kan leda till problem i e-tidningen.

Vill du se hur din tidning skulle se ut i Infomakers e-papperslösning är du välkommen att kontakta Susanna Berggren eller Peter Månsson på info@infomaker.se.

Skärmbild Sydsvenskans Malmöutgåva, lördag 8/4 2017

Skärmbild Sydsvenskans Malmöutgåva, lördag 8/4 2017, inzoomat läge.