Utmaning

Fiancieele Dagblad har en stark position som en av Hollands ledande affärstidningar, men som många mediabolag kände man sig för beroende av annonsintäkterna för printupplagan. Därför lanserade man 2014 en ny hemsida med betalvägg för att öka intäkterna från prenumerationer på nätet. Hemsidan blev snabbt en stor framgång, men redaktionen kände fortfarande att publiceringen av artiklar på nätet var för komplicerad och långsam. Samtidigt var det svårt att få både skribenter och redaktörer att släppa fokuset på printupplagan, som traditionellt varit mycket viktigare. Så 2016 började man söka efter ett verktyg som kunde förenkla och snabba upp webbpubliceringen.

– Vi sökte en sorts ”Helig Gral” då vi behövde ett system som kunde användas med vårt eget back-end system, och det är svårt att hitta. Samtidigt ville vi behålla vår flexibilitet för hur vi presenterar nyheter på nätet. Vi kände att vi hade bara en chans att lyckas, då många var motvilliga att lära sig ännu ett nytt system som ändrar deras dagliga arbete, säger Philippe Bressers, IT-chef på Financieele Dagblad.

Lösning

Valet föll på Infomakers digitala Writer, ett skrivverktyg som både kunde kopplas till FDs egen infrastruktur samt Newspilot, vilket redan användes av tidningen. På så vis fick man ett verktyg som fungerar både till nätet och print och ger skribenterna själva mer kontroll över hur artiklar presenteras på hemsidan.

– Det är väldigt viktigt att print och online inte blir två olika världar. Om de inte fungerar tillsammans blir det dubbelt jobb och svårt att hantera, säger Karin Söderlund, VD på Infomaker.

FD har även dragit nytta av möjligheten att skapa egna insticksprogram genom att lägga in en sökmotor för bilder som kan läggas in direkt i artiklarna, samt ett verktyg för att ta fram aktuella aktiekurser för företag. Och det intuitiva gränssnittet gjorde att hela instruktionsmanualen fick plats på bara två A4 sidor.

–Den feedback vi fick var att det var superlätt att använda, och det är väldigt roligt att höra. Vårt slutmål var att varje användare ska kunna skapa sitt eget innehåll och publicera det på nätet utan att behöva kunna några tekniska saker. Vår chefredaktör, Jan Bonjer, sa att han översett introduktionen av sex nya system men hade aldrig sett en så smidig övergång från ett system till ett annat. Folk kunde knapp tro att det var sant, säger Philippe Bressers.

Resultat

FD började använda sin digitala Writer under våren 2017 och har redan sett en stor förändring i redaktionens attityd till webbpublicering.

– Tidigare hade vi 80 personer fokuserade på tidningen och två som jobbade med nätet. Nu har vi 80 personer som fokuserar på nätet. Det svåraste med projektet var inte den tekniska omvandlingen utan den mänskliga omvandlingen, att få folk att börja bry sig om hemsidan och inte bara tänka på hur artikeln kommer se ut på tidningens förstasida, säger Philippe Bressers.

Nu börjar man även titta på hur programmet kan användas av företagets andra redaktioner, inklusive mindre specialinriktade hemsidor samt en radiostation. På radiostationen har man redan tagit fram en plug-in som gör att man kan länka ljudklipp, vilken även kan användas till FDs artiklar för att förbättra multimedia-upplevelsen.

–Det är ett naturligt sätt att skapa synergier på. Det vi kan fastslå är att vi nu har de verktyg som behövs för att skapa det innehåll vi vill sälja till våra användare. Vi kan inte längre ha ursäkten att vi inte har rätta verktygen för att göra jobben, säger Philippe Bressers.

Om Financieele Dagblad

Financieele Dagblad är en holländsk dagstidning som fokuserar på affärsvärlden och ekonomiska nyheter. FD är en av Nederländernas äldsta tidningar med rötter så långt tillbaka som till 1796.

Om Infomaker

Infomaker arbetar med lösningar för publicering, arkivering och distribution av innehåll åt marknadens största mediehus och tidningar. Med över 250 kunder i Sverige, Norge, Finland och Holland, och mer än 20 års branscherfarenhet, kan vi erbjuda våra kunder det allra bästa när det gäller redaktionella arbetsflöden och publiceringsprocesser. Våra nya verktyg Writer och Dashboard stödjer journalistiskt arbete inom digital planering, produktion och presentation, och uppskattas av både journalister, redaktörer och läsare. Tillsammans med det redaktionella systemet Newspilot erbjuder vi det moderna mediahuset en komplett lösning för både digitalt och print.

Relaterade artiklar